De Blå Baretter - Viborg og Omegn

 

 

 

Danmarks Internationale Veteranorganisation

Startside
Kontaktpersoner
Fotoserier
Artikelarkiv
Tilbud
Historie
Link
Indmeldelse
Vedtægter m.m.
Lokaler
Mindesten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Indvielse af mindesten i Grønhøj


Faneparaden samlet foran mindestenen.

Lørdag d. 25 maj ved Grønhøj gl. kro deltog Jens Hougaard, Frode Andersen og Eigil D. Andersen i faneparaden ved afsløringen af mindestenen rejst over den Engelske Lancaster flybesætning, som blev skudt ned d. 25 sept. 1942 vest for Grønhøj af en Tysk natjager fra Fligerhorst Grove.

Et enkelt besætningsmedlem nåede som den eneste ud af Lancaster flyet, men for sent til, at faldskærmen kunne redde ham.  Thomas Ralph Bevan var haleskytte på Lancaster flyet og mistede livet i en have i Grønhøj, som familien besøgte efter ceremonien ved mindestenen.
Nedstyrtningsstedet, hvor L.W. Morrison, C.N. Coldicott, J.A. Duffield, E. Dyson, A.M. Cormack, og W.Y. Emerslund blev fundet dræbt, ligger ca. 1500 meter vest for Grønhøj.

Der var mange fra lokalområdet, som deltog i mindehøjtideligheden, men der var også repræsentanter fra bl.a. Viborg kommune, Flyvevåbnet, Hjemmeværnet og det Engelske RAF.
Piloter fra Flyveskolen overfløj ceremonien med en "missing man formation", hvor et enkelt fly af fire falder ud af formationen som et symbol på den nedskudte fly.


Frode Andersen, Eigil Dalgaard Andersen og Jens Hougaard ved mindestenen.

Der deltog også et familiemedlem til kaptajnen som førte Lancaster flyet, han står i Skotsk dress ved mindestenen sammen med vores medlem Frode Andersen.

Frode Andersen som er barnefødt i Grønhøj området, hvor Lancaster flyet blev skudt ned, var 8 år og så med egne øjne den aften da det det store Lancaster fly styrtede brændende til jorden, Og gården de boede på blev stuehuset og det kammer, som Frode havde opholdt sig i også ramt af den tyske nat jager og som han siger, jeg husker det stadig  som det var i går det skete.


Frode Andersen ser på en model af et Lancaster bombefly.

Efter mindehøjtideligheden var alle inviteret inden for til kaffe og hjemmebagt kringle og hyggelig samvær.

Læs og se mere om den tragiske nedskydning:
http://www.airmen.dk
TV Midt-Vest

Retur til startside

De Blå Baretter - Viborg og Omegn - e-mail: viborg@blaabaretteer.dk