De Blå Baretter - Viborg og Omegn

 

 

 

Danmarks Internationale Veteranorganisation

Startside
Kontaktpersoner
Fotoserier
Artikelarkiv
Tilbud
Historie
Link
Indmeldelse
Vedtægter m.m.
Lokaler
Mindesten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Se "Massakren i Dvor" på TV 2 mandag den 7. september
Georg Larsen og Kasper Vedsmands dokumentarfilm "Massakren i Dvor" får premiere på Sarajevo Film Festival. Filmen er udvalgt som én ud af tre film, der skal markere 20-året for det sidste voldsomme krigsår i Kroatien og Bosnien Herzegovina.

Ganske få meter fra et kompagni danske FN-soldater blev ni handicappede serbere og kroatere koldblodigt myrdet af ukendte gerningsmænd i det tidligere Jugoslavien den 8. august 1995. Ifølge FN-mandatet, som de danske soldater skulle operere under, måtte danskerne kun bruge våben i selvforsvar. Derfor var det op til én dansk officer, at træffe den altafgørende beslutning: at give ordre til at skyde eller følge FNs mandat og undlade at gribe ind.
Georg Larsen og Kasper Vedsmands "Massakren i Dvor" følger daværende stabskompagnichef Jørgen Kolds rejse tilbage til Balkan, til stedet hvor han for 20 år siden måtte træffe sit livs vanskeligste beslutning. Her bliver han konfronteret med fortiden og møder de involverede krigsherrer og ikke mindst de efterladte til ofrene for massakren. I filmen stilles han overfor de vanskelige spørgsmål: Havde han overhovedet et valg? Og blev han og de danske soldater i virkeligheden svigtet af FN?

Sarajevo Film Festival markerer 20-året for Operation Storm, Daytonaftalen og Srebrenica-massakren, der fandt sted under krigene i det tidligere Jugoslavien i perioden 1991-2001. Festivalen har til minde om de mange ofre sammensat et særligt program, 1995-2015 Dealing with the Past, bestående af tre film der lægger op til reflektion over de forfærdelige hændelser i krigene i det tidligere Jugoslavien. "Massakren i Dvor" åbner programmet den 16. august.
Filmens to instruktører samt produktionsleder Heidi Christensen er inviteret til festivalen, der finder sted fra 14. til 21. august. Her skal de danske filmfolk blandt andet holde foredrag om filmen.

"Massakren i Dvor" er produceret af Monica Hellström og Anne Köhncke for Final Cut for Real og koproduceret af Siniša Juričic for Nukleus Film. Filmen er støttet af Croatian Audiovisual Centre, Det Danske Filminstitut og TV 2.

"Massakren i Dvor" vises på TV 2 mandag den 7. september. I forbindelse med Flagdagen for Danmarks udsendte arrangeres der den 4.september visninger rundt om i landet.
Udover at filmen vises i TV 2, så vil filmen blive vist ved særlige lejligheder den 4. september i Ålborg, Århus, Odense, Næstved, Slagelse og København, hvor pressen, veteraner m. fl. vil blive inviteret. De Blå Baretter - Danmarks Internationale Veteranorganisations Kammeratstøtteordning (KSO) støtter med forplejning og De Blå Baretter med velkomst, ordstyring m.m. gratis adgang for alle de fleste steder.

  • Aalborg Bibliotek 4. august kl. 16.30-18.30. (max 115 pers.) Gratis entré.
  • Næstved Bibliotek 4. august kl. 16-18. (max 60 pers.) Gratis entré.
  • Slagelse Bibliotek 4. august kl. 16.30-18.30. (max 100 pers.) Gratis entré.
  • Odense Cafebiografen 4. august kl. 16-18. (max 86 pers.) Entré. 20 kr.
  • Øst for Paradis, Aarhus 4. august kl. 16-18. (max 100 pers.) Entré. 20 kr.
  • Cinemateket, København kl. 16-18. (max 140 pers.) Gratis entré.
     

Retur til startside

De Blå Baretter - Viborg og Omegn - e-mail: viborg@blaabaretteer.dk